Balıkesirspor Tarihinin Unutulmayanları

 

 FUAT SEYREKOĞLU (SARI FUAT) - (1949-2010)

1949 Balıkesir doğumlu. Futbola Tarlalık sahasında (eski cuma pazarı mevkii) başladı. Erkek Sanat Enstitüsü'nde futbol oynadı. Daha sonra Doğan Hilal'de resmi lisanslı olarak oynamaya başladı. Karesi Pamuklu Dokuma'da oynarken (1965-66) Genç Milli Takım forması giydi. (Romanya ve Bulgaristan maçlarında) 1967 yılında, Balıkesirspor'a transfer olarak kulübümüzün ilk futbolcularından biri oldu. Ordu, Ümit ve Genç Milli takımlarda forma giydi.

Balıkesirspor'daki ilk mevkisi sol-bek idi. Defans ve orta sahada görev yapan Seyrekoğlu, 1969-70 sezonundan başlayarak, futbolu bıraktığı 1974-75 sezonuna kadar Balıkesirspor'un kaptanlığını yaptı. Bal-Kes'in kuruluşundan, 1.lige yükselmesine kadar geçen 8 sezonda, en unutulmaz oyunculardan biri oldu. Frikik golleri de meşhurdur.


1975'de şampiyon olarak 1.lige yükselen takımın kaptanı olarak futbolu bıraktığında 26 yaşındaydı. Bu erken bırakış, Bal-Kes'i olumsuz yönde etkilemiş, kendisinden sonra takımda kaptanlık kavgaları yaşanmıştır. Bal-Kes'in 1.ligde mücadele eden kadrosunda ağabeylik yapacak, toparlayıcı bir oyuncu eksikliğini sezon boyunca hissedilmiş ve bu durum, 1.lige erken veda edilmesinin sebeplerinden biri olarak görülmüştür. Gerçekten anlamak çok zordur; 8 yıl 1.Lig için mücadele eden bir futbolcu, takımının 1.lige çıktığı sezon sonunda, genç yaşta futbolu bırakır ve hayali olan 1.ligde en azından bir sezon oynamaz, o atmosferi yaşamaz? Bu bırakışın arkasında, sakatlığının ve kilo probleminin yer aldığı söyleyenler de olmuştur. Bunun gerçeklik payının ne olduğunu bilmiyorum ancak kendisinin Balıkesirspor'a çok emeği geçmiş, büyük hizmetleri olmuştur.
Balıkesirspor'da yardımcı hocalık ve menajerlik de yapmıştır.

 


  


Yakın zamanda kaybettiğimiz (15 Şubat 2010) Sarı Fuat'a Allah'tan rahmet diliyoruz. Mekanı cennet olsun!

Efsane kaptan, son yolculuğuna gözyaşlarıyla uğurlandı. Paşa Camii, en  kalabalık cenazelerden birini yaşarken, tabutunun üzerinde Türk Bayrağı ile birlikte Balıkesirspor bayrağı ve atkısı da yer aldı. Cenazesi Başçeşme Mezarlığı'na defnedildi. 2012 yılında, Balıkesirspor tesislerinin önündeki yola heykeli dikilerek, Balıkesirspor tarihinde heykeli dikilen ilk futbolcu oldu.


 

 

  

 

 

 Kendi Ağzında Balıkesirspor'un İlk Yılları
“1966’da kurulan takımımız 1967 sezonunda 2.ligde oynamaya başladı. Şükrü Ersoy antrenör olarak başımıza getirildi. Türkiye çapında elemeler yapıldı. Kadroya Balıkesirli gençler de dahil birçok futbolcu takviye edildi. Kocapabuç Nevzat'lar, Çete Taner'ler, Çekirdekçi Erdinç'ler hep bu ilk kadroda ki unutulmayan isimlerdendir.

Kaptan Coşkun'u da unutmamak gerek. Coşkun ağabey Beşiktaş'tan gelmişti. 2.lig şampiyonluğu yaşadığımız dönemde ise Sakarya’dan (ayı ve sarı lakabları ile meşhur) İhsan, Feriköylü ya da Altaylı Altın Kafa Mahmut, Feriköy'den Pır Pır Rıdvan, Tango Niyazi, kaleci Pasaklı Necdet. O yıllarda Atatürk Stadı tıklım tıklım dolardı. Kömür tozuyla karışan zımpara gibi sahada delinmedik yüzülmedik yerimiz kalmıyordu. Ama mücadelede kora kordu. Herkes ne varsa ortaya koyardı. Seyirci muhteşemdi. Balkes sesleriyle inletemye başladıklarında sahaya fişek gibi koşarak çıkardık. Zaten genelde takım da iyi, havaya da girmişiz önüne geleni de deviriyorduk. Gerçekten de çok güzel günlerdi onlar. En azından Balıkesir şehrinin futbol takımıyla heycanlandığı, gurur duyduğu zamanlardı.

 

Sanat Okulu forması ile

Futbol Yaşantısı Boyunca 2 Kırmızı Kart
Kaptan Fuat Seyrekoğlu, oynadığı sürece sahaların beyfendisi olarak adından bahsettirirdi. Gercekte tam bir kaptan olarak davranış sergilerde tayfalarına..

2 kez kırmızı kart gördüm diyor kaptan Fuat, birisinde hakem Yalçın Darıcı ‘ya bir pozisyon sonrası itiraz ettik. Atarım dedi. Döndüm ””sıkıysa at dedim”. O da sıkıymış attı.

2. kırmızım ise maç oynanırken defansta kendi takım arkadaşlarım arasında bir itiş kakış oldu, sonraları Fenerbahçe’de de oynanan Nezihi (deli) vardı. Onu hatalı gördüm, müdahale edip sahanın ortasında tokatladım. Elbette uygun değildi hakem de beni oyun dışı bıraktı..

 

 

 

RIDVAN KÖSEMİHAL (1936-1989)

 1936 yılında Bandırma'da doğdu. Amatör olarak Marmara Gençlik ve Kütahya Adaspor'da futbol oynadı. Futbolculuğa veda ettikten sonra, teknik direktör olarak futbolun içinde olmaya devam etti. 1967-68 sezonunda Kütahyaspor'u çalıştırmaya başladı. 1970-71 sezonunda Afyonspor'u çalıştırdıktan sonra 1971-72 sezonunda tekrar Kütahyaspor'un başına geçti. Balıkesirspor ile yolları 1974-75 sezonunu başında kesişti. Sezon başında fazla şampiyonluk ümidi olmayan takımımızın, 2.Lig Beyaz Grup'ta şampiyon olarak 1.Lige çıktığı sezonda teknik direktörlüğümüzü yaptı. Aynı sezonun son 8 haftasında Selahattin Torkal'da teknik ekibimize dahil olmuş ve beraber çalışmışlardır. Bir sonraki sezon, Balıkesirspor'un 1.Lig'de mücadele edecek olan kadrosunun teknik direktörlüğünü Candemir Berkman ile paylaşmış, ancak Candemir Berkman ile kendisi arasındaki yetki farkı ve maddi dengesizlikler yüzünden sezon başlamadan çok sevdiği Balıkesirspor'dan istifa etmek zorunda kalmıştır. Balıkesirspor'dan ayrıldıktan sonra, aynı sezon başında Bandırmaspor'un başına geçmiştir. 1975-76 , 1984-85 ve 1988-89 sezonlarında Bandırmaspor'u çalıştırmış, 1988-89 sezonunda Bandırmaspor'u 3.Lig'den 2.Lige çıkarmıştır.

  


Bandırmaspor'dan sonra Edirnespor'da bir dönem görev yapan Kösemihal, 1981-82 sezonunda bir kez daha Balıkesirspor'un teknik direktörü oldu. Takımımız o sezon 2.Lig'de grubunu 4.olarak bitirdi. 1982-83 sezonuna da Kösemihal Hoca ile başladık. Balıkesirspor'un 2.Lig'de istikrarsız sezonlar gerçirdiği 80'li yıllarda, ne zaman başımız sıkışsa, ne zaman küme düşme tehlikesi ile karşı karşıya kalsak hep Rıdvan Hoca arandı ve takımın başına getirildi. Bandırma doğumlu olmasına rağmen Balıkesirspor'u çok seven ve ne zaman göreve çağırılsa koşa koşa gelen Rıdvan Hoca'nın Bal-Kes sevgisi anlatılamayacak kadar çoktu. 1985-86 sezonu başında Bandırmaspor ile anlaşmış, sözleşme imzalamıştı. Ancak Balıkesirspor'dan gelen "Sana ihtiyacımız var, gel!" çağrısı üzerine Balıkesirspor için her şeyi göze alarak Bandırma'yı terketmiş ve Balıkesirspor'un başına geçmişti. Bu hareketi sebebiyle, 17.02.1986 tarihinde Futbol Federasyonu tarafından tam 1.5 yıl hiçbir takımı çalıştırmama cezası ile cezalandırıldı.
Mütevazi, sevecen, bunun yanında disiplinli ve zeki bir insandı. Balıkesir'de ve Balıkesirspor camiasında çok seviliyordu.

1989-90 sezonunda Bandırmaspor'un başındaydı. Geçirdiği kalp krizi sonucu hastaneye kaldırıldı. 09.09.1989 günü, 53 yaşında sabaha karşı hayatını kaybetti. Evli ve 2 çocuk babasıydı. Ölümü Balıkesir, Bandırma ve Kütahya'da büyük üzüntü yarattı.
Emektar Hoca'nın anısına ve ailesine yardım için Balıkesirspor ve Bandırmaspor özel bir maç yaptılar. Bandırma'da oynanan maça, Bandırmalıların fazla ilgi göstermemesi sonucu 1.300.000-TL hasılat sağlanabildi. Maçın hakemi İsmail Çeçen ve yardımcı hakemlerinde maalesef duyarlılık göstermeyip 850.000-TL'lik hakem ücretini tahsil etmeleri üzerine, hasılattan ailesine sadece 450.000-TL yardım yapılabildi.

 

 

 

ÖZER UMDU (1952-     )

1952 Bandırma doğumludur. Bandırmaspor alt yapısında futbola başlamış olup, ilk transferini Çanspor'a yapmıştır. Çanspor'da oynarken dikkatleri çekmiş ve tavsiye üzerine 1972-73 sezonunda Balıkesirspor'a transfer olmuştur. Balıkesirspor'daki ilk sezonunda, 11 gol atarak gol krallığında ikinci sırayı alan Özer Umdu, sonraki sezonda da gollerine devam etti. 1974-75 sezonunda 2.Milli Lig Beyaz Grup'ta şampiyon olarak 1.Lig'e çıkan Balıkesirspor'da attığı goller ile kariyerindeki zirvelerinden birini yaptı. Veli-Özer-Sabri'den oluşan Balıkesirspor forveti çok başarılı bir sezon geçirirken, Özer Umdu'da grubun gol krallığını kazanıyordu.

  

 


Balıkesirspor'un 1975-76 sezonu,1.Lig'deki kadrosunda da yer alan Özer Umdu, ilk maçımız olan Beşiktaş müsabakasında attığı gol ile 1.Lig'deki ilk golümüzün de sahibi olmuştur.

Özer'in Balıkesir'de Beşiktaş'a attığı gol. Aynı zamanda Balıkesirspor'un 1.Ligdeki ilk golü.



Efsanevi kaptan Fuat Seyrekoğlu'nun bir önceki sezon futbolu bırakması sebebiyle kaptanlık sevdasına düşen Özer Umdu, bu konuda Veli ile yaşadığı anlaşmazlık sonucu 3 hafta kadro dışı kalmıştı. Ancak daha sonra özür dileyen ve takıma geri dönen Özer, gollerine devam etmiştir. Özellikle kafa golleri ile meşhurdur ve Balıkesirspor tarihinin unutulmazları arasına ismini yazdırmıştır.

1.Lig'de Balıkesirspor forması ile toplam 6 gol atmıştır. Gol attığı maçlar şunlardır:

Balıkesirspor-Beşiktaş : 1-1 (Özer Dk.75)
Balıkesirspor-G.Saray : 1-0 (Özer Dk.33)
Balıkesirspor-Zonguldak : 1-1 (Özer Dk.72)
Balıkesirspor-Eskişehir : 1-0 (Özer Dk.80)
Balıkesirspor-Giresun : 1-0 (Özer Dk.43)
Balıkesirspor-Boluspor : 2-1 (Özer Dk.52)

Bal-Kes forması ile toplam 96 resmi maça çıkan Özer Umdu, 37 gole imza atmıştır.


 


Sezon sonunda Balıkesirspor küme düşünce, Özer Umdu'ya 1.Lig kulüplerinden teklifler gelmiş ve Adanaspor'a transfer olmuştur. Adanaspor forması ile, 1978-79 sezonunda 15 gol atarak 1.Lig'in Gol Kralı oldu. Adanaspor'dan sonra Beşiktaş'a transfer olan Özer Umdu, 1985 yılında futbolu bıraktı.

 Futbolu bıraktıktan sonra Bandırma'ya yerleşen Özer Umdu restoran işletmeciliği yapmaktadır. 2006 yılında Bandırma Çelikspor oyuncu Özer'in vefat etmesi ve belediye hoparlörlerinden "Futbolcu Özer Öldü" şeklinde anons edilmesi üzerine ilçe halkı Özer Umdu'nun vefat ettiğini zannetmiş, bu olay yerel bir Balıkesir Gazetesi'nde de yer alınca Özer Umdu'nun hayatını kaybettiği zannedilmişti. Hatta bu haber üzerine, Balıkesirspor takımı Y.Sanayispor maçına siyah bant takarak çıkmış ve maçtan önce saygı duruşu yapılmıştı. Ancak sonradan Özer Umdu'nun yaşadığı anlaşılmış ve sevenleri bu haberle sevinmişti. Kendisine uzun ömürler diliyoruz

 

 

 

MÜCAHİT MENEKŞE (RÖVEŞATA MÜCAHİT) - (1940-     )

Mücahit Menekşe.. 1973 yılına kadar Balıkesirspor formasını giymiş unutulmaz futbolcularımızdan. İstanbul Büyükdere doğumlu olan Mücahit Menekşe çocukluğundan bahsederken, "Ele avuca sığmaz yay gibi bir çocuktum. Ağaçların arasında ayakkabılarımız yırtılana kadar top oynardık. Dedem ayaklarımdan kapılara bağlardı, yine kaçar top oynardım. Ortaokula giderken benimle başedemediler. Müdürüm kulaklarımı uzatana kadar çekmişti, ama ben yine dersleri kırıp maç yapmaya gittim. Futbol, hastalığımdı benim." diyor.


 1958 yılında 15 liraya Yalovaspor'a transfer olan Mücahit 5 yıl boyunca bu formayı giyer. Yalovaspor'un İstanbul Amatör Küme Şampiyonu olduğu maçın sonunda gece yarısı Eminönü'nde o zamanın Türkiye'nin en büyük oyuncakcısı Niko Baba'nın dükkanında 6 bin liraya Beyoğluspor'a imza atar. 1964 yılına kadar Beyoğluspor'da oynayan Mücahit 1964 yılında Altay'a 36 bin liraya ikinci profesyonel imzasını atar. Paranın hepsini peşin alan Mücahit o parayla ne mi yapar?
-"O paraya belki 36 tane daire alırdım, ama yedik içtik kızlarla. Varol (Ürkmez) ağabeyle tozduk dolaştık." diye anlatıyor Mücahit..

1967 yılı Balıkesirspor'umuzun 2.lige girdiği yıl. O zamanlar 2.ligde sıkı takımlar var: Samsunspor,Karşıyaka,İzmirspor,Sarıyer,Ankara Demirspor,Toprakofisispor.. Takımımız yöneticileri çok iyi bir kadro kurmak istiyorlar ve ilk olarak Altay'ın seri beki Mücahit'in transferini gerçekleştiriyorlar. Ve Mücahit için Balıkesirspor'lu yıllar başlamış oluyor. Bal-Kes antrenör olarak eski Fenerbahçeli Şükrü Ersoy ile anlaşıp iyi bir takım kuruyor. Tam 6 yıl Balıkesirspor formasını başarıyla taşıdı Mücahit. Sahada savaşan, herşeyini ortaya koyan bir futbolcu profili çizmişti. Balıkesirspor taraftarının da kısa sürede sevgisini kazandı. Lakabı "Röveşata Mücahit" idi.


O günlerle ilgili olarak kısa ve öz konuştu Mücahit: "Ayağa kafa sokardık o zamanlar. Arkadaştık, birbirimizi tutardık. Futbolda arkadaşlık bitmiştir.. Şimdiki futbolcularda ahlak sıfır. Çıbanı olana izin, ayağına deyilene izin.. Balıkesirspor formasıyla oynadığım bir Zonguldakspor maçında Zonguldak'ın kömürle kaplı sahasında resmen ayağım parçalanmıştı. Kopuk adaleyle top oynadım, tıbbı şaşırttım. O dönemin taraftarı da bambaşka insanlardı. Küfür kavga nedir bilmezdik. Futbolcuya el bebek gülbebek yaklaşırlardı. Jübileyi ise kendime yediremedim. Benim oynadığım dönemde Bal-Kes'te Pır Pır Rıdvan vardı örneğin. Çat kırıldım, pat kırıldım diye deplasmanlara bile gelmezdi. Futbolcu dediğin jübileyi hak etmeli.."

 Mücahit deli dolu, dobra bir insandı. Bir de Mücahit'in Balıkesirspor'umuzun o günlerdeki futbolcularından Cimri Atilla ile girdiği bir iddia ve bu iddianın sonucunda kadrodışı bırakılması var. Mücahit bu olayı hatırladığında gülüyor ve anlatıyor;
"Balıkesirspor'un Çüksüz İrfan dediğimiz bir malzemecisi vardı. Ben bu tür gariban insanlara sahip çıktığım için bu türden garibanlar o günlerde çevremde çok bulunuyor. Bana "Deli Fişek" derlerdi. Takımdaki lakabı Cimri olan Atilla ile bir iddiaya girdik. Amacım iddiadan kazanacağım 100 bin lirayı Çüksüz İrfan'a vermekti. Atlarsın, atlamazsın derken kendimi 3.kattan aşağı kumlu zemine bırakıverdim. Aslında çok tehlikeli birşeydi yaptığım. Antrenörün kulağına gittiğinde kadrodışı bırakılmıştım." Gerçekten bu tür bir iddiaya girmek çok teklikeliydi. Mücahit'in futbol hayatı bile bitebilirdi yaptığı bu hareketle. Balıkesir'de 3.kattan atladığı binanın altındaki kahvede oturanlar, camın önünden aşağı uçan Mücahit'i görünce dışarı fırlıyorlar, ama Mücahit iddiayı kazanıp parayı Çüksüz'e vermiş bile..Ancak olay Mücahit'in de anlattığı gibi onun kadro dışı bırakılmasıyla sonuçlanıyor. O günlerdeki has arkadaşları Sarı Fuat ve Ayı İhsan, "Kadro harici olacağını bilse gene atlardı!" demişlerdi. Gene Korkak Haldun'un her zamanki çekingenliğiyle "Deli adam, bir tarafını kıracaktın!" diye söylendiğini anlatıyor Mücahit.. Delilik bir yanıyla açık sözlülük, lafını esirgememekti Mücahit için. Bu tutumu giderek Balıkesirspor'un antrenörlerinin daha çok tepkisini çekiyordu. Bir keresinde daha sonra Trabzonspor'da yıldızı parlayacak olan Bal-Kes'den futbolcu arkadaşı Ali Yavuz'un kadroya alınmasını antrenör Suat Mamat'dan istediği için takımdan kesik yer. Mücahit o günleri anlatıyor; "Antrenörümüz Suat Mamat hep yağcıları, goygoycuları tutuyordu. Ben ise kimseye yağ çekmezdim. Hep ya herru ya merru yaşadık. Çalışkan bir futbolcuydum. Ayağımın kopacağını söylediler, yine çıkıp topumu oynadım.." Mücahit "Bunlarla uğraşamam" dediği 1977 yılında, en verimli çağında futbolu bırakır. Bir gece kimseye haber vermeden sessizce İstanbul'a döner. Ve Mücahit Menekşe'nin 6 yıllık Balıkesir ve Balıkesirspor yaşantısı böyle sona erer.

 

 Futbola dair yüzlerce anısı olan Mücahit son olarak Beyoğluspor'da oynarken Galatasaray'a karşı oynadığı ilk maçındaki unutamadığı bir anısını anlatıyor; "Beyoğluspor'da ilk maçım TSYD kupası maçı. Rakip Galatasaray. Galatasaray'da Uğur ile Suat Mamat Avrupa Karmasındaydı. Turgay ise dönemin en iyi kalecisi. Maçın ikinci yarısında Eşfak Hoca Metin Oktay'ı tutacaksın dedi. Gencim ve civa gibiyim. Metin Oktay çok iyi yükselen bir futbolcuydu, ama ben de kafalardan röveşata ile top alırdım. Galatasaray'ın bir atağında sağbek Uğur topa değemedi. Metin Oktay benim kafamın üzerinden geçen topa öyle bir vole attı ki, kaleci topu göremedi. Öylesine büyük bir futbolcuydu. Onun karşısında oynamış olmaktan mutluluk duyuyorum.." Futbolu bıraktıktan sonra önce Büyükdere'de Menekşe Bilardo Salonu, sonra Yeniköy'de Kuğu Saray Gazinosunu işleten Mücahit, en son olarak Büyükdere'de Beyaz Şato restoranını işletmeciliğini yaptı ve halen de bu işinde devam ediyor ve sakin bir hayat sürüyor. Geçmiş günler ise hatırasında hala canlı ve o günleri özlemle anıyor..

Not: Bu söyleşi Hakan Dilek'in "Mahallenin En Şık Abileri" kitabından alınmıştır.

 

 

Gayriresmi Balıkesirspor Arşivi 1966-2017