Karesi P.D.

Balıkesirspor tarihine ait bilgilerin yer aldığı bu sitede, yıllarca Balıkesir futboluna ve diğer spor branşlarına damgasını vurmuş olan, Balıkesirspor’a idareci olarak, futbolcu olarak hizmet vermiş olan birçok ismi bünyesinden çıkaran Karesi Kulübü’nden bahsetmemek elbette olmazdı.

 

Karesi Kulubü’nün resmi kuruluş tarihi kuruluşu 1942'dir. Karesi’nin kuruluş öncesi dönemi ve kuruluş günlerini rahmetli Münir Yenal şu şekilde anlatmaktadır;

“Balıkesir’de kurulmuş bulunan İdman Birliği, İdman Gücü ve İdman Yurdu epey uzun süre faaliyet göstermişti. İdman Birliği bir ara Türkiye üçüncüsü bile olmuştu.

… O zaman ben askerden dönüyordum. Rafet'ler, Çakır Şevket’ler beni karşıladılar. Doğru İdman Birliği binasına götürdüler. “Kulüpler kapatılacak” dediler. O zaman Vali Ethem Aykut, Halkevi Başkanı ise Fevzi Hatipoğlu idi. Bir gece, şimdiki nikah dairesi olan Halkevi binasında toplandık. Artık kulüpleri kapatmaya kararlıydık. Maddi olarak kulüplerin yaşaması çok zordu. Vali Ethem Aykut “Kulüpleri kapatacağız” dedi. Zaten salonda toplananların hemen hepsi kulüpleri kapatmaya taraftardı, Balıkesirspor’u kuracaktır.. Birlik nerede ise kuvvet orada diyor ve birleşmeye doğru gidiyorduk. Ben diğer kulüplerin kapanıp bir tek isim altında birleşmesiyle meydana gelecek olan kulübe “Tekspor” adının verilmesini ileri sürdüm. Teklif kabul edildi ve Balıkesir’de futbol dahil her spor branşında faaliyet gösterecek olan Tekspor kuruldu. İdare heyetinde Kelle Ferit, Fevzi Bey, Şevki İnal, Şuuri Ağabey, Selahaddin Tetik, Süleyman ve Cahit Beyler ile ben vardım.

 

Biz Tekspor olarak o zaman kuvvetli takımlarla karşılaştık. Hem idarecilik, hem de futbolculuk yapıyorduk. Ama bu işte gittikçe ağırlaşıyordu. Herkes Tekspor’un yükünü atmaya çalışıyordu. Nihayet Beden Terbiyesi Kanunu imdadımıza yetişti. Abdi Ağabeyoğlu Bölge Müdürü idi. Bu gelen faşist bir kanundu. Biz şehri dört kısma böldük. Bunlara renk vermeye başladık. Ben beyaz-lacivert rengi alıp kulübün başkanı olayım, ileride siyah-beyaz yaparız düşüncesiyle 3.kulübü kurdum. Biz tarihi bir isim olan Karesi’yi aldık ve Karesi’nin başına geçince de eski darılmış olan yöneticileri bir araya topladık. Sonra Faik Binal, daha sonra da Ali Cumalı’yı Karesi’ye başkan yaptık.

 

Karesi Arması

(Asaf Güngören Arşivi)

 

Karesi’nin en önemli simlerinden biri olan, Karesi Pamuklu Dokuma Fabrikası’nın Müdür Muavini ve aynı zamanda muhasebecisi, genç takımdan itibaren Karesi'de oynamaya başlayan, Karesi ve Balıkesirspor armalarının da yaratıcısı Erdoğan Güngören, 1970 yılındaki bir röportajında Karesi’lilik ruhuna değinerek ve o günlerde dahi Karesi’liler arasında bu ruhun devam ettiğini belirterek, “Bence Karesi’nin en önemli yanı, sosyal yanıdır. Demek istiyorum ki Karesi’li olup da gelmiş geçmiş tek sporcu yoktur ki aralarındaki bağı koparmış olsun. Karesi’li bütün sporcular arasında büyük bir sevgi ve yardım anlayışı hakimdir. Geçmişteki muvaffakiyetlerimizin en önemli sırrı, o zamanki yöneticiler tarafından temin edilen disiplin ve arkadaşlar arasındaki sevgi ve kaynaşmadır. Bu hala devam etmektedir.”

 

Güngören, Karesi’nin eskileri denilince “Çakır Şevket, Kel Şefik, Arnavut Rafet, Necati rahmetli, Uzun Fethi, Kaşarcı Cemal, Piç Çetin, Yumuşak Ömer” isimlerini sayıyor ve zamanın futbolcuları arasındaki samimiyete değinmeden geçemiyor.. En önemli maçını ise şöyle anlatıyor;

“Çok karlı bir gündü. Karagücü ile oynuyorduk. Neticeyi alırsak Balıkesir şampiyonu olacaktı Karesi ve neticeyi de aldık. Hem de 2-0..

… Yine Karesi’nin, yurt dışı teması yaparak Midilli’ye gittiğini ve orada oynanan maçta Aris Kulübü’nü 3-0 mağlup ettiğini belirten Güngören, “Zaten Karesi’nin mağlubiyetleri azdır. Karesi yedi sene üst üste Balıkesir Merkez Küme ve Bölge Şampiyonu olmuştur”

 

(Yılmaz Çorapçı Arşivi)

 

Karesi Kulübü, 1960 yılında Beden Terbiyesi’nin kulüplerin birleşmesi teklifiyle, Balıkesir Pamuklu Dokuma Fabrikası’nın futbol kulübüyle birleşerek, Karesi Pamuklu Dokuma adı ile faaliyetlerini sürdürmüştür. 1981 yılına kadar, futbol dışındaki birçok branşta da faaliyet gösteren Karesi'den yetişmiş olan ve daha sonra Balıkesirspor’da görev almış olan bazı önemli isimler şunlardır;

İdareci olarak; Erdoğan Güngören, Sabahattin Erdiniz, Orhan Çilen, İrfan Bölükbaşı, Cemal Kaşarcıoğlu, Eşref Ertonguç, Cemal Tuncaoğlu.

Futbolcu olarak; Fuat Seyrekoğlu, Veli Toklu, Ali Burul, Niyazi Meydanlı, Taner İnce

 

 

Karesi Kulübü'nün sportif faaliyetleri sadece futbolla sınırlı kalmamış, 1980'li yılların başına kadar basketbol, bisiklet, masa tenisi ve yüzme branşlarında da faaliyet göstererek Balıkesir'i başarıyla temsil etmiştir.

Karesi PD 1966-67 sezonu şampiyonu olarak tur atıyor. (Foto: Ergun Özalay Arşivi)

 

 

KARESİ MARŞI

Kar, fırtına, bora

Sükun bulacak.

Sana yıldırımlar,

Sana yıldırımlar,

Selam duracak.

 

Her yerde inlesin,

Gürleyen sesin,

Balıkesir’in yıldızı,

Aslan Karesi !

 

Yılmaz Karesi,

Gençler ocağı.

Şan şeref doludur,

O’nun kucağı.

 

Bir’iz, birliğiz,

Yoktur ikilik.

Şampiyon olacağız,

Önümüzdeki lig !

 

1970-71 sezonu Balıkesir Şampiyonu Karesi Pamuklu Dokuma onbiri. (Foto: Ergun Özalay Arşivi)

 

 

Karesi PD takımı 1976-77 Sezonu kadrosu lokal önünde. Takımın başında eski Balıkesirspor'lu futbolcu Nadir Örsel var.

 

 

Atatürk Stadı'nda, Karesi ile İsrail şampiyonu Hapoel arasındaki özel müsabaka. Karesi 2-1 kazanıyor. (Foto: Ergun Özalay Arşivi)

 

 

 

 

 

 

Karesi P.D. 1970-71 Sezonu

 

 

 

1970-71 sezonu Bölge Şampiyonası Akhisar-Karesi maçı.

 

 

 

 

 

 

 

Gayriresmi Balıkesirspor Arşivi 1966-2017