Balıkesirspor'un Kuruluş Tarihçesi
1965 yılı Nisan ayında Futbol Federasyonu başkanı merhum Orhan Şeref Apak imzalı olarak Balıkesir Beden Terbiyesi Bölge Müdürlüğü'ne bir yazı gelir. Bahse konu yazıda ülkemizde Anadolu’ya yayılması planlanan ve organizasyonu başlatılan 2.Profesyonel Türkiye Futbol Ligi'nin devam ettiği ortamda, Balıkesir ilinin de profesyonel takım kurma hakkı olduğu belirtilir. Bunun üzerine, Beden Terbiyesi İl Müdürü merhum Selman Doğuşkan il merkezindeki kulüp temsilcilerini o günlerde Atatürk Stadı kapalı tribün altındaki il binasında toplayıp yazının içeriği ile ilgili bilgi verir. İlimizdeki kulüp temsilcileri olan o günkü yöneticiler profesyonel takım kurmanın büyük mali külfet getireceğini dikkate alarak suyun kaynağının bulunması gerektiğini ve taşıma suyla değirmen dönmeyeceğini söylerler. Dolayısıyla bu profesyonel futbol takımı kurulması teklifinin de ileri bir tarihe ertelenmesine karar verilir. Bunun üzerine imza altına alınan bu karar, cevaben Futbol Federasyonu'na iletilir.
Gelişmeler bu yönde sürerken, Bandırma ilçemiz dönemin milletvekili Fenni İslimyeli aracılığıyla Futbol Federasyonu'na Balıkesir Bandırmaspor ismiyle kurulan kulüp için müracaatta bulunur. Müracaat üzerine 1965-1966 futbol sezonunda Bandırmaspor Türkiye Profesyonel 2.ligine alınır. İlçe takımımız Bandırmaspor tüm müsabakalarını Balıkesir Atatürk Stadı'nda oynar. Aradan bir yıla yakın bir zaman geçtikten sonra şehir kulübünde yapılan toplantıda, Balıkesirspor’un kurulması için bir müteşşebis heyet teşkil edilir. Ancak Futbol Federasyonu'na müracaata verilen cevapta, "İlinizde profesyonel futbol takımı var. Aynı ilde 2 profesyonel takım olması mümkün değil" denerek red cevabı gelir.
Balıkesirspor kulübünün kurulup faaliyete geçirilmesi için birçok emek harcanmış ve kuruluş kolay olmamıştır. 1965 yılının başından 1966 yılının ilk baharına kadar ve zamanın belediye reisi Hüseyin Baştuz‘un başkanlığında toplantılar yapılmış konular üzerinde uzun uzun tartışmalar olmuş , kurulacak profesyonel futbol kulübünün geleceği, yönetici antrenör ve futbolcu ile parasal durumları gözden geçirilmiştir. Devrin valisi, Paşası ve işadamları, fabrikatörleri ile eski sporcularla ayrı ayrı toplantılar yapılmış, Balıkesir merkezinde bir BALIKESİRSPOR futbol kulübünün kurulmasına karar verilmiştir.
(Asaf Güngören Arşivi)
İşte aylardan beri geceli-gündüzlü devam eden bu toplantıların sonucu ve yerel basınında desteği ile BALIKESİRSPOR kulübünün geçici yönetim kurulu teşekkül ettirilmiştir. Sümerbank işhanı üst katında bir daire kiralayan BALIKESİRSPOR KULÜBÜ geçici vazife taksimi yapmıştır. Buna göre başkanlığa Belediye reisi Hüseyin Baştuz 2.başkanlığa Mehmet Tiritoğlu ,genel sekreterliğe Münir Yenal genel kaptanlığa Sebahattin Erdeniz ,muhasip üyeliklere Hasan Özdamar ile Ergin Aktan , yönetim kurulu üyeliklerine de Hurşit Kangal ile Veli İnanöz getirilmişlerdir.
Balıkesirspor'un ilk yönetim kurulu toplu halde.
(Foto:Fikri Soylu Arşivi) Oturanlar Soldan Sağa: 1-Av.Hurşit KANGAL 2-Belediye Başakanı Hüseyin BAŞTUZ 3-Eski Milletvekili Mehmet TİRİTOĞLU 4-İşadamı Veli İNANÖZ 5-Gazeteci Münir YENAL
Ayaktakiler Soldan Sağa: 1-İşadamı Hüseyin ÖZDAMAR 2-İşadamı Ergin AKTAN 3-İşadamı Sebahattin ERDENİZ
Bu arada Balıkesirspor’un 1966 yılı sezonunda 2.lig maçlarında yer alması için M.Tiritoğlu, M.Yenal ve S.Erdeniz ‘den oluşan bir heyetin Ankara’ya gönderilmesi karar altına alınmış ve heyet ertesi gün Ankara’ya yolcu edilmiştir. S.Erdeniz’in askerlikten arkadaşı olan beden terbiyesi genel müdürü İsmail Hakkı Güngör bey ile ,daha sonra futbol federasyonu başkanı olan Orhan Şeref Apak’la ayrı ayrı görüşmeler yapılmıştır.
(Sezer Koman Arşivi)
Balıkesir’in sportif tesisleri ile örnek stadyumu, şehirdeki oteller ve her türlü spor hareketlerini karşılayacak sosyal kuruluşların mevcut olduğu , her türlü fedekarlıkların Balıkesir’li spor severler tarafından yapılacağı ve karşılanacağı açıklanmıştır. Bu arada Balıkesir’e bağlı Bandırmamızın 2.Türkiye liginde yer alması, liglere katılıp, maçlarının Balıkesir stadında yapılması hususunda Ankara’daki yetkililere bilgiler sunulmuştur. Bu bakımdan Balıkesir il merkezinde ‘de bir profesyonel kulüp kurulması kadar tabii bir şeyin olamayacağı tezi üzerinde durulmuş , bu görüş ve direnişler karşısında Balıkesirsporun’da 2.ligde oynatılması için prensip kararına varılmıştır. Beden terbiyesi Genel Müdürlüğü ile futbol fedarasyonunun vaadleri ve karaları Balıkesir’li sporseverleri esnafı, tüccarı, otelcisi ve lokantacısı tarafından olumlu ve sevinçle karşılanmıştır. Ankara’ya giden heyet Balıkesir’e döndükten sonra şehrin ileri gelenleri, kulüp yöneticileri, bölge idarecileri ve işadamları ile çeşitli yerlerde sık sık toplantılar yapılmış, Ankara’da cereyan eden konuşmalar ve BALIKESİRSPOR KULÜBÜ’NÜN ikinci milli lige alınması üzerinde varılan anlaşmalar bu toplantılarda anlatılmştır. BALIKESİRSPOR kulübünün resmi formaliteleri ikmal edilip , gereken müsadeler alındıktan sonra şehirde para toplama kampanyaları başlatılmıştır.
Beden terbiyesi Genel Müdürlüğü ile Futbol Federasyonunun vaadleri ve kararları, Balıkesirspor severleri , esnafı, tüccarı, otelcisi ve lokantacısı tarafından olumlu ve sevinçli karşılanmıştır. Ankara‘ya giden heyet Balıkesir’e döndükten sonra şehrin ileri gelen kişileri , kulüp yöneticileri , bölge idarecileri , ve iş adamlarıyla çeşitli yerlerde sık sık toplandılar yapılmış , Ankara‘da ceryan eden konuşmalar ve Balıkesirspor kulubünün ikinci milli lige alınması üzerine varılan anlaşmalar ve bu toplantılar da anlatılmıştır.
İlimizin yetiştirdiği müstesna futbolculardan merhum Sebahattin Erdiniz ordu milli takımıyla dünya şampiyonu olan kadrodaki değerli arkadaşlarının yardım ve desteğini ister. Ve bunun sonucunda futbol federasyonu gerekli müsadeyi verir. Federasyon başkanı Orhan Şeref Apak ve kurul üyeleri Değirmen Boğazı'nda danalar, kuzular kurban edilerek karşılanır. Belediye binası önünde halka hitaben yaptığı konuşmada, işlemlerin içinde bulunulan sezona yetişemeyeceği gerekçesiyle 9 haziran 1966 tarihinde 137 sicil nosuyla resmi tescili yapılan Balıkesirsporun, 1967-68 futbol sezonundan itibaren Türkiye 2.lig fikstürüne dahil edileceği beyan edilir.
Para Toplama Kampanyası Balıkesirspor Kulübünün resmi formaliteleri ikmal edilip gerekli müsadeler alındıkdan sonra, şehirde para toplama kampanyaları başlamıştır. İlk olarak Ordu Donatım Okulu'nun bandosu eşliğinde Yönetim kurulu , başkan ve üyeleri ile tüm Balıkesir gençleri, spor severler Belediye binası önünden başlamak üzere Anafartalar ve Milli Kuvetler caddeleri ile Paşa Camii çevresini ve şehrin diğer semtleri ni baştan başa Atatürk abidesine çelenk koymuşlardır. Diğer taraftan o zamanın Emlak kredi Bankası Müdürü Fethi Başeden ,Belediye reisi Hüseyin Baştuz , Hurşit Kangal, Münir Yenal ve daha bazı tanınmış kişiler çarşıdaki mağazaları , dükkanları iş yerlerini sanayi bölgelerin ve fabrikaları aralıksız olarak 10-15 gün dolaşmış , Balıkesirspora (1.000.000.TL’nin) üzerinde fevkalade büyük bağışlar toplamışlar ayrıca Sırrı Yırcalı, yardımlarını maddi ve manevi olarak yapmakta öncülük etmiştir. Bunlardan başka bankalarda hesaplar açılmış sinemacılar, haftalık ve günlük gelirlerini 15 gün için Balıkesirspora bağışta bulunmuşlardır.
Şehrimizde yeni kurulan Balıkesirspora karşı halkımızın gösterdiği ilgi, sevgi ve yapılan her çeşit yardımlar Balıkesir'in 75-80 yıllık spor geçmişinde görülmüş fedakarlıklar değildir. İşte bu işten sevgi hamlesi içinde hazırlanan Balıkesirspor, daha önceden tespit edilen 7-8 futbolcuyu İstanbul ve çevre kulüplerden transfer etmiş, ilk antrönör olarakta Avusturya’dan yeni gelen Fenerbahçe Kulübünün eski kalecilerinden Şükrü Ersoy’la anlaşmıştır.
Forma Rengi İçin Anket Balıkesirspor’un forma renklerinin belirlenmesi için şehrin çeşitli yerlerinde sandıklar konarak anket düzenlenir. Balıkesirspor yönetim toplantısında da anketten çıkan renkler ve tercihler tartışıldıktan sonra beyazın yanında kırmızı kullanılmasında hemfikir olunur…
Deplasman galibiyetiyle başladık 1966 yılının Ağustos ayında federasyonca çekilen kura sonucunda Balıkesirspor Kulübü ilk maçını Malatya’ da Malatyaspor’ la yapacaktı. Hazırlıklar yapıldı 4-5 otobüs ile Malatyaya gidildi. Orada yapılan tarihi maçı Balıkesirspor üstün ve ezici bir oyundan sonra 3-1 gibi açık bir farkla kazandı. Sevinç ve başarı hamlesi Malatyadan başlatılıp Balıkesire yıllar önce getirilmiş oldu. Tüm Balıkesirliler büyüklü küçüklü her yaştaki kişiler Balıkesirspor'u Değirmen Boğazı'nda karşıladılar. Konvoylar halinde şehrin mahalle ve sokakları gece davullar zurnalar çalınarak dolaşıldı. Malatya zaferi sonrası Balıkesirspor’un şehrimizde yapılan tüm maçları seyretmek için yüzlerce bayan seyirci gelirdi stadyuma…
Bugünkünden daha çok meraklı spor severlerle dolar taşardı stadyum. Ayrıca, ilçelerimizden de her zaman otobüslerle binlerce meraklı gelir giderdi. Ve yine yakın deplasmanlı maçlara hemen hemen Balıkesirspor severler özel arabalarıyla, kiraladıkları otobüslerle ve hatta özel olarak kiraladıkları trenlerle giderlerdi .Bir kelime ile yalnız bırakmazlardı Balıkesirspor‘u.. Futbolculara özel pirimler ,büyük hediyeler verilirdi.. Balıkesirspor en parlak devirlerinde ve 1.ligde oynayan takımlar ayarında futbolculara sahipti. 8-10 yıl sürdü bu heyecan fırtınası şehirde. Şehrin en varlıklı kişileri ya başkan oldular ya da yönetimde görev aldılar. Birlik ve beraberlik ruhu hakimdi her yerde ve herkeste..
REŞİT KIPÇAK'IN KALEMİNDEN KURULUŞ HİKAYESİ
Hey gidi günler hey! Galatasaray formasını giydiğimde 11-12 yaşındaydım galiba . Bu forma birbirine dikey sarı kırmızı kalın çizgilerden oluşan tişört gibi bir şeydi. Yanlış anlaşılmasın Galatasaray genç takımında falan oynamış değilim. Ama ilk futbol merakım , daha küçük yaşlarda mahalle aralarında çevirdiğimiz çember ve çelik çomak oyunlarından sonra bu formayı giymekle başlamıştı. Yani Galatasaray sevgisiyle. Sonraları kentimizin eski oto garaj ve terminali olan, daha öncesinde stadyum olarak kullanılan şimdiki şehiriçi ulaşım merkezinin bulunduğu yerde liseliler olarak top koşturduğumuz günler olmuştu.
Bir defasında liseden sevgili sınıf arkadaşım eski milletvekili Mustafa Çorapçıoğluna bir çıkış yapmıştım ki az daha bacağını kıracaktım. Derken yerel futbol kulüplerine ilgi. En baştada Karesi spor… Ne güzelde bir rozeti vardı. Lacivert zemin üzerine beyaz bir martı oturtulmuştu sanki .. Balıkesirspor’un ki gibi bunu da bizim lakabıyla yediveren Erdoğan (Güngören) çizmişti.
27 mayıs 1960 ihtilalinde götürüldüğüm garnizonda sorgulanırken salonda dinleyici olarak bu rozeti takmış birçok sivil gençle karşılaşmıştım. Meğer onlar sorgulamalrı takip etmek üzere gelen genç subaylarmış. Sonradan öğrendim.
27 mayıs ihtilalinin üzerinden beş altı yıl kadar geçmişti ki Türkiye futbol federasyonunun aldığı bir karar tüm illerin gündemine oturdu.
Artık futbolumuz İstanbul kulüplerinin tekelinden kurtulacak. Anadolu’da her vilayet birer profesyonel takım kuracak ve bunlar 2.ligde yer alacaklardı. Bu konuda Balıkesir ayağa kalkmıştı. 7den 70’e Balıkesir, profesyonel kulüp peşindeydi. Ama bizim bazı futbol kulüplerimizin yanlışları nedeni ile Bandırma şipşak profesyonel kulübü kuruverdi.
Federasyon bir ilde ikinci kulüp istemiyordu.
Mücadele mücadele..
Neticede zamanın Valisi Merhum Fahri Centel başkanlığında bir toplantı yaptık Balıkesir Ticaret Odasında…
Öncelikle müteşebbis heyetin kurulması hazırlıklarının yapılması mali durumla ilgili tespitler ve tüzük hazırlığı vesaire için bir organizasyon komitesi kuruldu.
Bakın bu ilk heyette kimler vardı: Fethi Başeden (Emlak Kredi bankası Müdürü), Hilmi Alpay(Ziraat Bankası Müdürü), Sadık Yırcalı (Manifaturacı) , İsmail Mumcuoğlu (Öğretmen), Muammer Tomanbay (Gar Müdürü) Osman Akdur (Manifaturacı) ve bu satırların yazarı M.Reşit Kıpçak.
Ama iş bu kadarla kalmıyordu tabi. Bu işin favorileri ve ağır topları vardı temelde. Hüseyin Baştuz (Eski Belediye Başkanı) Hurşit Kangal (Avukat) Mehmet Tiritoğlu (eski Milletvekili) Münir Yenal (Gazeteci) Sebahattin Erdeniz (emekli subay), Op.Dr. Osman Doğanlarlı ve diğerleri. Bu arada beden terbiyesi bölge müdürlüğünden Ahmet Aydemir isimleri geçenler ve isimlerini hatırlayamadıklarım omuz omuza Balıkesirspor için ilk çalışmaları yapanlardı.
Nihayet Balıkesirspor'un bir yıl sonrada profesyonel kulüp olarak ikinci lige alınması karalaştırıldı. Bu vesile ile Balıkesir’de, adeta bayram yapılıyordu. Federasyon başkanı Orhan Şeref Apak Balıkesir’e gelecekti. Ve geldi kent dışında karşılandı. O karşılamada Belediye Başkanı Hüseyin Baştuz başta olmak üzere Hurşit Kangal , Veli İnanöz, Mehmet Tiritoğlu , Fethi Başeden , Sabahattin Erdeniz, Ali Örmen ve bende bulunuyordum. Karşılamada üzerinde bir bebek olan pankartta “Apak amca bende Balıkesirsporluyum” sözcüğü 7'den 70'e Balıkesirlilerin bu dava etrafından birleştiklerinin güzel bir işaretiydi.
Belediye Başkanı Hüseyin Baştuz ‘a sormuştum:
Başkan 10 km'lik kente giriş yolunda her 500 metre de, 1000 metre de bir kurban kesilecek. Dana ve koyun dediniz bu kadar hayvanı nerden bulacağız dediğimde verdiği cevabı hiç unutamam: “Sağdıcım mezbahadaki hayvanları orada keseceğimize getirir yol boyunca keseriz. Sonrada sahiplerine geri veririz. Bu iş bu kadar kolay demişti.
Merhum Münir Yenal’ın kaleminden Balıkesir Futbol tarihi Balıkesir futbol tarihi bir hayli eskiye dayanır ve ilk doğuşu 1920li yıllara kadar uzanır. 1929-1930 yılları arasında Bursa’dan Balıkesir Necati bey Öğretmen okuluna gönderilen öğrenciler önderliğinde ilk futbol oynanmaya başlar.O dönemde futbolla uğraşan “Baba” Ahmet, kaleci Raşit, Ağa İbrahim, Göbek Muzaffer, Baba Hüsnü (Beşiktaşlı), Patla Ratip, Nedim Ercan, İrfan, Sarı Aziz, Bıroğan Enver ve arkadaşları Balıkesir futbolu için öncü olmuşlar ve zamanın futbol heveslisi gençlerine önayak olmuşlardır. O zamanlar gençlerin kendi imkanlarıyla kurdukları Yurt, Birlik ve güç kulupleri vardı. Bu kuluplerde oynayan yetenekli Balıkesirli gençler daha sonra İstanbul , İzmir ve Ankara kulüpleri tarafından transfer edilmişler ve o kulüplerde çok başarılı olmuşlardır.
O yıllarda Balıkesir futboluna çok önemli katkılarda bulunan, futbolun gelişmesi ve yaygınlaşmasında büyük emekleri geçen İzmir’li milli futbolcular Hamit Altay ve Şevket Altuğ’u da anmadan geçmemek gerekir.
Bu sayfaya katkılarından dolayı Bülent Söğüt'e teşekkür ederiz.
|