Balıkesir Atatürk Stadı
Atatürk Stadı inşa edilmeden önce, Balıkesir'de maçların oynandığı ve şimdi yerinde toplu taşıma merkezinin olduğu Ali Hikmet Paşa Stadyumu’nu (şimdiki toplu taşıma merkezi, İdmancılar Mahveli olarak da anılır), Ali Hikmet Paşa’nın kayınpederi Nazım Paşa yaptırmıştır. Zamanın önemli sahalarından biri olan Ali Hikmet Paşa Stadyumu’nda duş yerleri, kuluplere odalar ve sair tesisler mevcuttu. Hatta askeri mahfelleri İstanbul köşklerine benzer şekilde yine Nazım Paşa tarafından yaptırılmıştı. Ancak çıkan bir yangınla bir gecede yanıp küle dönmüşlerdir.
Ali Hikmet Paşa Stadı (İdmancılar Mahveli)
Ali Hikmet Paşa Stadı'nda bir maç.. (Dr.Yalçın Günay Arşivi)
1930'lu yılların sonunda, Balıkesir Belediye başkanı Muammer Yasa zamanında şehir merkezinde bulunan Ali Hikmet Paşa Stadı’nın yerine, şehir garajı yapılması düşünülmüştü. Belediye Başkanı Muammer Yasa’nın teklifiyle, Ali Hikmet Paşa Stadyumu’nun yerine, Beden Terbiyesi Müdürü Abdi Ağabeyoğlu'nun girişimleri ve Vali Recai Güreli'nin destek vermesi ile, şimdi Atatürk Parkı'nın yer aldığı ve o dönemde İlyaslar Mezarlığı olarak anılan bölgenin güney kısmında stad için yer tahsis edildi.
Atatürk Stadı'nda bir maç. Tribünlerin inşası henüz tam olarak bitirilmemiş halde..
Balıkesir Atatürk Stadı’nın inşa tarihi 1939 yılına dayanır. Stad, bir spor sitesi olarak ele alınmıştı. Atatürk Stadı’nın bulunduğu yerde, o zamanlar tenis kortları yer almaktaydı. İşe başlandı, 4 yıl içerisinde stadın dış duvarları örüldü. İngilizler hava alanını inşa ederken, stadın taş ve kumu da havaalanı inşaatından çekilmiştir.
Stad, dönemin şartlarına göre oldukça geniş tutuldu. İnşa edilen Atatürk Stadı için “Bu kadar büyük stadyum mu olur?” şeklinde eleştiri ve tenkitler de olmuştur. Önce kısmen veledrom inşa edildi, sonra da futbol sahası tamamlandı. Stadyum bir süre bu şekilde natamam olarak kalmış, zamanla açık ve kapalı tribün inşası tamamlanmıştır. Stadın bitirilerek resmi açılışının yapıldığı tarih 19 Mayıs 1952'dir.
1962 yılında, Vali Zahid Kırağlı döneminde, stadyumdaki veledrom (bisiklet) yarış pisti tamamlandı. Atatürk Stadı bitirildiğinde, zamanın sayılı toprak stadyumlarından biri haline gelmişti. Stadyum ve çevresi komple bir spor tesisi olarak planlandığından, stadyum çevresine bir tenis lokali, 3 adet toprak tenis kortu, basketbol ve hentbol sahaları inşa edilmiştir. Ayrıca o zamanlar Türkiye’de eşi olmayan, 1934 yılında inşaatına başlanmasına rağmen tamamlanması yıllar alan iki anfilli yüzme havuzu da yine Vali Zahit Kırağlı zamanında bitirilmiştir. (Münir Yenal)
Balıkesir Atatürk Stadı (1995)
1967 yılına kadar amatör ve genç takımların maçlarını oynadığı Atatürk Stadı, Balıkesirspor’un kurulmasıyla, 1967-68 sezonundan itibaren Balıkesirspor’a da evsahipliği yapmıştır. 1979 yılında çimlendirilen 12.000 seyirci kapasiteli Atatürk Stadı, 2010 yılındaki genişletme ve yenileme çalışmaları sonrasında 15.000 seyirci kapasitesine ulaşmış ve stadın tüm tribünleri koltuklandırılmıştır.
2014 yılında ışıklandırılan ve gece maçlarının oynanması için uygun hale getirilen Atatürk Stadı'nda, ilk gece maçı 16.02.2014 tarihinde Balıkesirspor ile Gaziantep Büyükşehir Belediyespor arasındaki PTT 1.Lig müsabakası olarak oynanmıştır. Bu maçta Atatürk Stadı'ndaki en yüksek seyirci sayısına ulaşılmış ve maçı yaklaşık 16.000 taraftar izlemiştir.
|